tisdag 14 september 2010

Månadens PT utmaning!

.. är Maria, 38 år



Träningshistoria:
Maria beskriver sig själv som "ingen sportig tjej" och har aldrig tränat. Hon började träna för första gången för några år sedan på Friskis och Svettis för att gå ner i vikt men slutade efter ett tag då hon tappade lusten. Innan vi startade vår träning tillsammans joggade Maria i långsam takt under ca 40 minuter 3ggr/vecka.

Målsättning:
Maria vill stärka hela kroppen och framförallt rygg och axlar då hon jobbar som massör och haft en del problem med just dessa muskelgrupper. Hon vill hitta tillbaka till motivationen och tajta till rumpa, lår, armar och mage.

Upplägg:
Maria kommer att jobba med en "högre" intensitet under hela träningspasset och vi kommer att varva styrkemoment med pulshöjningar i form av "cirkelträning". Hon kommer att få jobba mycket funktionella övningar med ffa sin egen kropp som verktyg till en början för att sen belasta mer och mer när teknik och styrka finns. Jag vill att övningarna ska vara så komplexa som möjligt (många engagerande muskler) för att höja intensitet och förbränning. Extra fokus blir självklart på rygg och axlar som Maria önskar och jag kommer även att jobba rörlighetsträning.


Tidigare kostvanor:
Frukost ca 08.00 (en timme efter hon stigit upp): Smoothie m vatten, proteinpulver, linfröolja, psylliumfrön, jordgubbar, 1/2 banan samt ett kokt ägg till
Mellanmål ca 10.00: Smörgås m ost och grönsaker och kaffe, ibland frukt
Lunch 12-13: "vanlig mat" men oftast fisk, kyckling, makrill, sallad och pasta
Mellanmål 15-16: Apelsin eller knäckemacka
Middag 17-18: "vanlig mat" typ köttfärssås och spagetti
Kvällsmål 21.00: Yoghurt m müsli och nötter

Start mått:                 Efter 4 veckor:          Efter 8 veckor:         Slutresultat:
Längd 1.85 cm
Vikt: 75,2 kg                 74,1 kg                    73,4 kg                    - 1,8 kg

Fett%: 30                      28 %                         27 %                        - 3 %
Fettmassa: 23 kg           21 kg                       20 kg                       - 3 kg
Lår: 45 cm                    45 cm                      44 cm                      - 1 cm
Höft: 97 cm                  92 cm                       87 cm                     - 10 cm
Midja: 82,5 cm              80 cm                      78 cm                     - 4,5 cm
Bröstrygg: 92 cm           89 cm                       88 cm                     - 4 cm
Arm: 28 cm                   28 cm                       27,5 cm                 - 0,5 cm


Slutresultat:
De största skillnaderna för Maria är att hon idag tränar regelbundet samt att hon har en bättre kosthållning. Under en åtta veckors period har Maria tränat i snitt tre gånger i veckan på gymmet. Vad gäller kosten äter Maria idag mindre smörgåsar och pasta samt mer proteiner, fett och grönsaker till alla mål vilket gör att hon står sig längre och inte behöver äta lika ofta. De dagar hon tränar äter hon en rejälare frukost med havregrynsgröt, keso och ägg. Dessa förändringar har gjort att hon idag känner sig starkare och stabilare i hela kroppen samt att tidigare ryggproblem är som bortblåsta. Maria beskriver att hon kände sig "degig" i kroppen innan vi körde igång men att hon nu känner sig tajtare på de ställen hon ville tajta till. Förutom de fysiska resultaten har Maria även hittat motivationen. Hon tycker om att gå till gymmet idag och känner sig inte längre osäker. En annan fördel är att hon inte längre känner sig begränsad och beroende av att passa tider för att hinna med ett gruppträningspass. Nu kan hon träna när som helst. De slutgiltiga resultaten är strålande och jag är jätte glad att Maria nått en så lång bit på vägen och att hon känner som hon gör! Det bästa är att detta bara är början! Det är nu det roliga börjar :-) Go girl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar